Diensten

Als voormalig hoofdredacteur heb ik ruime ervaring met alle facetten van het boekenvak. Van het uitwerken en begroten van een concept in de aanbiedingsfase tot het begeleiden van een manuscript tot het klaar is om naar de drukker te gaan. En alles daar tussenin.

Voor uitgevers

Redactionele begeleiding
Soms is het zo druk dat een uitgever of redacteur geen tijd heeft om een auteur persoonlijk redactioneel te begeleiden. Op dit soort momenten kun je mij inschakelen voor één of meerdere redactierondes. Ik heb ruime ervaring met zowel literaire als commerciële non-fictieboeken en stuur scherp op structuur en stijl met behoud van eigen geluid en boodschap.

Projectredactie
Ik vind het erg leuk om op projectbasis voor een specifieke titel of voor een bepaald deel van het boekmaakproces een uitgeverij met raad en daad bij te staan. Taken die ik uit handen kan nemen zijn onder meer:

  • redactie;
  • auteursbegeleiding;
  • acquisitie;
  • planning;
  • fotografiebegeleiding: auteursfoto´s, omslagbeeld, sfeerbeeld, receptfotografie;
  • begeleiding vormgeving + DTP-werk;
  • budgetbegeleiding;
  • promotie.


Tijdelijke redactionele ondersteuning
In het geval van tijdelijke drukte, ziekte of zwangerschap kan ik ook ter plaatse redactionele ondersteuning bieden voor een aantal dagen of dagdelen per week en meedraaien in het vaste team.

Voor auteurs

Een boek maken is iets wat je misschien maar één keer in je leven doet en waarvoor je alles op alles wil zetten zodat het resultaat iets wordt waar je trots op kunt zijn. Intensieve begeleiding door een ervaren redacteur die je helpt om plezier en tempo in dit proces te houden is dan zeer welkom. 

Snelle analyse & advies
Een redacteur is een professionele sparringpartner die je uitdaagt om jouw kwaliteiten als schrijver te ontdekken. Soms ben je bezig met schrijven en wil je weten: is het wat, ben ik op de goede weg? Ik maak een snelle scan van de tekst die je al hebt geschreven en ik geef je advies over hoe nu verder. 

Persoonlijke redactionele begeleiding
Je kunt mij ook inschakelen voor één of meerdere intensieve redactierondes. Als we besluiten om samen te werken, formuleren we allereerst samen de antwoorden op een aantal belangrijke vragen. Zodra we meer zicht hebben op het boek dat jij wil schrijven, kunnen we aan de slag. Je levert je manuscript per hoofdstuk of x-aantal woorden aan en we plannen een contactmoment in waarin we opbouw, consequentie, perspectiefgebruik, structuur van je verhaal en stijlfouten bespreken. Aan het einde van onze samenwerking is jouw tekst klaar voor eindredactie.

Uitgeefbegeleiding
Geef je voor het eerst zelf een boek uit en zie je door alle bomen het bos niet meer? Ik kan je helpen! Of je nu ondersteuning nodig hebt bij het vinden van de juiste productie-/distributiepartner, een goede corrector voor de laatste eindredactieronde of een enthousiaste pr-professional.