Over mij

Met mooie mensen mooie boeken maken, dat is wat ik het liefste doe. In de afgelopen 15 jaar begeleidde ik als hoofdredacteur meer dan 280 boeken van 160 schrijvers.

Ik ben altijd al bezig geweest met teksten, mensen helpen met het op papier zetten van hun ideeën of verhaal. In eerste instantie als freelance journalist bij Het Parool, maar al snel rolde ik via de Master Redacteur/Editor van de Universiteit van Amsterdam het boekenvak in. Een openbaring, want ik had tot dan toe nooit geweten van de mogelijkheid om van mijn hobby mijn beroep te maken.

Bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam leerde ik de fijne kneepjes van het vak van uitgever Henk ter Borg en kreeg ik al snel de kans om een eigen non-fictiefonds met commerciële inslag op te zetten. In samenwerking met o.a. LINDA.magazinenrc.next en NRC Handelsblad en het Rijksmuseum heb ik prachtige boeken mogen maken. Hoogtepunten in die tijd waren onder meer Kunnen muggen dronken worden? van Juliette Vasterman, Hoe bereidt je een paard? van Friederike de Raat, Succes van Annemarie van Gaal en Goud en het geheim van geld van Willem Middelkoop.

Toen niemand nog geloofde in boeken van bloggers (‘want alle content staat toch al online?’), gaf ik met veel succes de boeken uit van o.a. Chickslovefood, de Foodsisters, Ohmyfoodness, Ellouisa Cooking, Leuke recepten en Uit de keuken van Fatima. Ook mocht ik werken met Karin Luiten alias Koken met Karin, die niet alleen mij tijdens mijn studententijd leerde koken, maar heel Nederland met haar zonder pakjes & zakjes-kookboeken met plezier achter de pannen laat staan. Wijn drinken leerde ik van Harold Hamersma, de ultieme borrelplank samenstellen van levensgenieter Susan Aretz en dankzij Jeroen Thijsen kreeg Johannes van Dam eindelijk de biografie die hij verdiende.

Tijdens mijn twee zwangerschappen begeleidde ik met veel plezier (of zij mij?) gynaecoloog Mieke Kerkhof bij het uitbreiden van haar humoristische oeuvre, diep geroerd werd ik door Je bent jong en je krijgt wat, het noodzakelijke boek dat Monique van Loon schreef over de periode dat ze baarmoederhalskanker had. Apetrots was ik op Lekker laten lullen van Lianne Sanders en Suzette Hermsen en Wij willen ook een kind van Mirella van Markus en Jorinde Benner. En misschien plantte Simone Levie met haar Start before your ready wel het zaadje voor mijn zelfstandig ondernemerschap.

Bij Fontaine uitgevers maakte ik onder meer samen met de Joodse Esther Erwteman het prachtige duo NOSH en TAHIN, met groenjournalist Angelo Dorny Liefde voor kippen en met Zilveren Kookboek-winnaar Sara Shawkat NOOMI, een kookboek over de zinderende Iraakse keuken. Binnen het lifestyle- en gezondheidsfonds verschenen met mijn hulp onder meer Je vermoeidheid te lijf van Annemarieke Fleming, Eerste hulp bij reukverlies van Joke Boon en Glucose revolutie van Jessie Inchauspé. 

Maar genoeg over mij, wat kan ik doen voor jou?